
دولت فنلاند در مسیر حل بحران بیکاری
آخرین آمارهای بیکاری در فنلاند نگرانکننده است. پشت این اعداد، انسانهایی قرار دارند که در جستجوی کار هستند، با ناامنی مالی دستوپنجه نرم میکنند و احساس بیارزشی دارند.
بیکاری، تنها مشکل اقتصادی نیست
ساری ناره، دانشیار جامعهشناسی دانشگاه هلسینکی، هشدار میدهد که بیکاری علاوه بر مشکلات اقتصادی، تأثیرات عمیقی بر وضعیت روانی افراد دارد. در حال حاضر، آمار بیکاری در سراسر اروپا رو به افزایش است و این قاعده در فنلاند استثنا نیست. با این تفاوت که مقامات دولتی در فنلاند به دنبال راهکارهایی برای رفع آن هستند.
چرا بیکاری آسیبزننده است؟
بیکاری نهتنها باعث فشار مالی میشود، بلکه موجب کاهش اعتمادبهنفس، احساس بیارزشی و حتی انزوا از جامعه میگردد. در دنیای امروز، امنیت شغلی در بسیاری از حوزهها کاهش یافته و حتی افراد با مدارک تحصیلی بالا نیز در معرض خطر بیکاری قرار دارند.
ناره معتقد است که سیاستهای اشتغالزایی در فنلاند دچار تناقض است. از یک طرف، دولت تلاش میکند افراد را به کار کردن تشویق کند، اما از طرف دیگر، برخی قوانین و جریمهها باعث میشود که افراد احساس کنند فعالیت در مسیر نادرست آنها را با مشکلات بیشتری روبهرو میکند.
یوکا هاپاکوسکی، مدیر اجرایی سازمان مرکزی بیکاران، نیز بر این باور است که بروکراسی سنگین و جریمههای اداری نهتنها کمکی به اشتغال نمیکند، بلکه اثرات روانی منفی بر افراد دارد. انتظار طولانی برای دریافت پاسخهای اداری یا الزام به ارائه مدارک جدید، باعث استرس و بلاتکلیفی بیشتر میشود.
راهکارهای پیشنهادی برای بهبود وضعیت بیکاران
ناره و هاپاکوسکی تأکید دارند که فضای کاری باید تشویقکننده باشد، نه محدودکننده. سیاستهای حمایتی باید شامل امکان ادامه تحصیل، ترکیب کارهای پارهوقت و کارآفرینی باشد تا بیکاران بتوانند سریعتر به بازار کار بازگردند.
وقتی فردی بیکار میشود، معمولاً تمام آینده خود را دوباره ارزیابی میکند. اما وقتی اقتصاد کشور در حال ضعیفتر شدن است، امید به فرصتهای جدید نیز کاهش مییابد.
ایجاد تعادل بین بیکاری و کارآفرینی یکی از پیشنهادهای کلیدی است. دولت باید مسیرهای جدیدی را برای افراد جویای کار فراهم کند تا بتوانند خارج از چارچوب شغلهای تماموقت، در قالب کارهای مستقل یا پروژهای فعالیت داشته باشند.
چگونه با فشار روانی بیکاری کنار بیاییم؟
بر اساس پژوهشها، برخی از افراد هنگام بیکاری دچار خشم، اضطراب و افسردگی میشوند. بعضی کاملاً از جامعه کنارهگیری میکنند و به نوعی فرهنگهای فرعی را شکل میدهند که در آن، قوانین و مسیرهای خاص خود را برای زندگی انتخاب میکنند.
ناره در کتاب خود «بیکاری درد دارد» که بر اساس تجربیات ۲۰۰ بیکار تحصیلکرده نوشته شده، راهکارهایی برای کاهش فشار روانی بیکاری ارائه کرده است. بر اساس این پژوهش، فعالیتهای طبیعی، ورزش، کارهای روزمره و حتی حیوانات خانگی میتوانند نقش مهمی در حفظ سلامت روان داشته باشند.